Tagi: agd, kuchnia, gaz, prąd, indukcja

Gdy urządzamy nową kuchnię lub modernizujemy starą, przychodzi moment, kiedy musimy zdecydować o wyborze płyty grzejnej. Aktualnie na rynku dostępne są zarówno tradycyjne płyty gazowe, trzy rodzaje płyt elektrycznych oraz gazowo-elektryczne hybrydy dla niezdecydowanych. Przyjrzyjmy się zatem wadom i zaletom poszczególnych rodzajów płyt.

Tomasz Chmielewski/TrocheTechniki.pl


fot. Gorenjefot. Gorenje

 

Płyty gazowe

To znane i sprawdzone rozwiązanie dostępne w wielu wersjach. Dla konserwatywnych pań domu jedyny sposób na „prawdziwe" gotowanie. Najbardziej zaawansowane modele mają palniki o dużej mocy z podwójną lub potrójną koroną oraz palniki eliptyczne ułatwiające gotowanie w nietypowych naczyniach, np. brytfannach. Płyty gazowe są najlepszym wyborem jeżeli korzystamy z garnków o okrągłym dnie, np. tradycyjnych chińskich WOK-ów; do niektórych modeli dostępne są nawet specjalne ramki stabilizujące. Ponadto, dla miłośników gazu, który zazdrosnym okiem patrzą na gładkie płyty ceramiczne, producenci płyt gazowych mają w ofercie modele z palnikami osadzonymi w eleganckiej szklanej tafli. Niestety, pomimo łatwości obsługi i wielu innych zalet, płyty gazowe są urządzeniami o najniższej sprawności energetycznej, a przy tym emitują spaliny bezpośrednio do otoczenia.

 

fot. Gorenjefot. Gorenje




Płyty elektryczne

Jeżeli w domu nie mamy gazu, butle nie wchodzą w grę, a budżet jest raczej dość ograniczony, dobrym rozwiązaniem będą tradycyjne, tj. nieceramiczne płyty elektryczne. Tego typu płyty posiadają żeliwne pola grzejne o zróżnicowanej średnicy, którymi sterujemy za pomocą tradycyjnych pokręteł. Ze względu na brak jednolitej płaskiej powierzchni płyty elektryczne są trudniejsze do czyszczenia, a konwencjonalne spirale grzejne sprawiają, że płyty te są mniej oszczędne od płyt ceramicznych. Ponadto płyty elektryczne nie posiadają zaawansowanych funkcji jak programatory zegarowe, czujniki ciepła szczątkowego, czy zabezpieczenia przed dziećmi. Pomimo tego nadal znajdują nabywców ze względu na swą prostotę, łatwość obsługi (zwłaszcza przez seniorów) oraz przede wszystkim niską cenę. Typowe płyty elektryczne z czterema elementami grzewczymi kosztują od ok. 360 do 500 zł - powyżej tej kwoty można już nabyć najprostsze płyty ceramiczne.



Płyty ceramiczne

Płyty ceramiczne pojawiły się w sprzedaży w latach 70-tych ubiegłego wieku i wniosły ze sobą nową jakość gotowania. Najbardziej oczywistą różnicą w porównaniu do zwykłych płyt elektrycznych, jest zastosowanie płaskiej szklano-ceramicznej płyty o efektownym i nowoczesnym wyglądzie, która znacznie ułatwia czyszczenie rozlanych potraw. Pod ceramiczną powierzchnią znajdują się elementy grzejne: są to najczęściej spirale elektryczne lub, rzadziej, lampy halogenowe. Te ostatnie nagrzewają się szybciej, dzięki czemu stosowane są najczęściej w szybkogrzejnych polach (tzw. Hi-Light). Inne zalety płyt ceramicznych to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczenie przeciw dzieciom (blokada), timer, a w droższych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania. Ze względu na liczne zalety płyty ceramiczne należą do najbardziej popularnych elektrycznych płyt grzejnych w naszym kraju. Najtańsze modele płyt ceramicznych kosztują około 500-550 zł.

 

fot. Gorenjefot. Gorenje

 

 

Płyty indukcyjne

To najnowocześniejsze i najbardziej sprawne energetycznie urządzenia do gotowania. Pod powierzchnią płyty ceramicznej znajdują się już nie elementy grzejne jak w płytach ceramicznych, lecz cewki wytwarzające zmienne pole magnetyczne. Szybkie zmiany tego pola powodują powstawanie w dnie naczynia prądów wirowych, które z kolei rozgrzewają garnek i znajdującą się w nim potrawę. Ponieważ sama płyta nagrzewa się tylko wtórnie od dna garnka, ryzyko przypaleń i poparzeń zostało znacznie ograniczone. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie (ze względu na mniejsze przypalanie się rozlanych potraw) oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania (np. płyta odcina dopływ prądu z chwilą zdjęcia garnka). Ceny czteropolowych płyt indukcyjnych zaczynają się od ok. 750 zł, lecz wielopolowe modele posiadające najbardziej zaawansowane funkcje mogą kosztować kilka, a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

 

fot. Siemensfot. Siemens

 

Oprócz wysokiej ceny, wadą płyt indukcyjnych jest wymóg stosowania specjalnych garnków. Najlepiej spisują się garnki z grubym ferromagnetycznym dnem, garnki żeliwne lub ze stali nierdzewnej. Ze stalowymi emaliowanymi garnkami bywa różnie, zwłaszcza jeżeli dno jest dość cienkie. O stosowaniu garnków aluminiowych, szklanych i ceramicznych możemy zapomnieć. Jak poznać czy garnek nadaje się do płyty indukcyjnej? Jeżeli nie jesteśmy pewni, a na dnie nie ma napisu „for induction" lub podobnego, użyjmy zwykłego magnesu - jeżeli magnes przyciągany jest słabo lub w ogóle, taki garnek nie nadaje się do stosowania na płycie indukcyjnej.

 

Tabela nr 1: zalety i wady poszczególnych rodzajów płyt grzejnychTabela nr 1: zalety i wady poszczególnych rodzajów płyt grzejnych

Komentarze (0)